IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перфектна коса за лятото – със серум или масло?

30 юли 2022 12 00

Вижте каква е разликата между двата продукта

IStockphoto

IStockphoto

Перфектна коса за лятото – мисията е възможна, ако полагате специална грижа за нея. Вашата козметика, слънчевите лъчи навън, солта в морето или хлорът в басейна, могат да влошат нейното състояние. Най-често я правят по-суха, чуплива и без блясък. За щастие, има много продукти, които се справят с тези проблеми. Например серум за коса. Има и определени видове масла, които също може да ползвате. Но каква е разликата между тях?

Трябва да знаете, че целта и ползите от употребата на масло за коса се различават от тези на серума. Може би не знаете, но и двата продукта работят по различен начин, приложени върху вашата грива.

Серум и масло за коса – еднакви ли са?

Отговорът е „Не“. Става дума за два напълно различни продукта. Единственото, по което си приличат е това, че се прилагат върху чиста, суха или леко влажна коса. Но има няколко аспекта, по които въобще не са еднакви.

косъм, фоликул,

IStock

Серум за коса – какво представлява?

Той е специален защитен разтвор на основата на силикон. Покрива външната повърхност на косата и я предпазва от замърсяване, топлина и ултравиолетовите лъчи на парещото навън слънце. Всеки серум за коса придава блясък, като оставя лъскаво покритие на кичурите.

Кои са предимствата от използването на серуми за коса?

Придава перфектна гладкост;
Оставя страхотен блясък;
Защитава от увреждането на слънчевите лъчи и уредите за стилизиране;
Защитава косата от триенето, причинено при разресване;
Предпазва от замърсяване.

коса, олио

IStock

Как да нанесете вашия серум за коса?

Няколко капки са достатъчни, за да бъдат разнесени от върховете към корените. Ако косата е по-суха, трябва да се съсредоточите повече в краищата.
Вземете няколко капки от серума според дължината на косата си.

Винаги нанасяйте серум върху прясно измита и суха или влажна коса.

Кога имате нужда от този продукт за коса?

Винаги използвайте серуми за коса в дните, в които миете косата си. Продуктът трябва да се поставя при суха коса, но това трябва да стане преди слагането на друг, който е с цел оформяне.

Масло за коса – какво представлява?

За разлика от серумите, маслата не остават върху косата. Те имат способността да проникват в кутикулите и така подхранват косата отвътре. Може да се каже, че те са многофункционални продукти, които укрепват косата. Те поддържат определено количество мазнини в нея, за да предпазят кичурите от увреждане от високата температура и да спомогнат за разплитане при разресване.

Всяко масло за коса предотвратява увреждане от топлина, която пресите и машите ползват. Те подхранват скалпа, предотвратяват сухотата и се борят с накъдрянето, правейки я гладка и мека.

масло за

IStock

Какви са ползите от маслото за коса?

Предотвратява заплитания;
Действа като термозащитно средство, предпазващо при стилизиране с уреди;
Придават блясък и контролират къдренето;
Те са отлично решение за цъфтящи краища;
Хидратират и подхранват косата.

Как да нанесете вашето масло върху кичурите?

Хубаво е косата да се раздели на отделни части (суха или леко влажна). И на всяка една от тях да се постави масло в скалпа. Той се масажира с пръсти за около 5-10 минути.

Ако е необходимо, се взима още масло (което може да се затопли леко) и се разнася по краищата. После главата може да се покрие с топла кърпа.

Масло за коса – кога е добре да го ползвате?

Можете да го нанасяте в дните, когато ще се миете с шампоан. Тогава скалпът се нуждае от масаж. В останалите дни може да намажете масло – от средата към краищата. Избягвайте корените, тъй като може да причини излишно омазняване.

маска за

IStock

Серум и масло за коса – може ли да ги ползвате заедно?

Както стана ясно, тези два продукта са различни. Ако имате изключително суха и увредена коса и ако използването на серуми и масла наведнъж не я утежнява, можете да използвате и двете.

Все пак, препоръката ни е да нанасяте продуктите поотделно, в различни дни от седмицата. Така ще постигнете по-добър ефект. Освен това косата ви се нуждае от време, за да абсорбира продуктите.

Серум срещу масло за коса – кое е най-подходящо?

Отговорът се крие в грижата, от която се нуждае вашата коса. Когато тя е суха, дехидратирана и се нуждае от дълбоко подхранване, използвайте масло за коса. Например веднъж седмично. Ако искате да оформите вашата грива и незабавно да укротите къдренето, можете да използвате серум за коса. И двете предпазват от увреждане и поддържат здравината по различни начини.

Докато един серум по-скоро стилизира и придава блясък и гладкост, то действието на вашето масло е съвсем друго. То подхранва скалпа и косата, подобрявайки цялостното им здраве.

В случай, че това лято имате нужда от здрава и блестяща коса, ползвайте и двата продукта. Но помислете как да ги включите в своята рутинна грижа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари